Kumbara logo

Spomenik paprici

 Jedinstveno umetničko delo
SPOMENIK PAPRICI
Spomenik Paprici - Restoran KumbaraBronzana bista, spomenik omiljenom srpskom povrću, rad vajara Milenka Mandića, podignuta je pre gotovo deset godina. U autentičnom ambijentu bašte restorana Kumbara, to čak i nije jedini spomenik srpske kulture - društvo joj prave replika Karađorđevog topa i kuća za bunar.

Nadaleko poznata po uzgajanju paprike, Srbija je odlučila da se pridruži Meksiku u podizanju ovakvih spomenika, jer ako je paprika proslavila Srbiju, red je da, na neki način, i Srbija proslavi papriku, koja se kao neophodan sastojak nalazi u stotinak recepata naše kuhinje.

Zbog svega ovoga je Jovica Pavlović, rođeni Leskovčanin, odlučio da pod Avalom, odmah do nacionalnog restorana “Kumbara”, podigne za sada jedini spomenik srpskoj paprici u našoj prestonici.

Ovaj rad vajara Milenka Mandića, koji je statuom na Andrićevom vencu ovekovečio našeg (za sada) jedinog nobelovca, Iva Andrića, visok je više od metar, i ima sva spomenička obeležja. Na postolju piše: “U Beograd k`o u Leskovac”, da goste podseti na kraj koji paprika decenijama proslavlja – Leskovac.

Na samo nekoliko desetina metara društvo joj pravi replika Karađorđevog topa iz 1804. godine, inače prvog srpskog topa poznatijeg kao “kumbara”. Ovaj spomenik, napravljen od trešnjinog drveta, nije samo eksponat, već moćno oružje iz kojeg se i dan-danas puca.

Na platformi je urezano da je reč o prvom srpskom topu, “kumbari M-1804”, kalibra 50 milimetara. U specijalnim prilikama iz topa redovno pucaju znameniti ljudi, a naročito radoznali gosti iz inostranstva, koji posetom restorana Kumbara mogu da saznaju mnogo o istoriji našeg naroda.

Ovaj jedinstveni ambijent upotpunjuje i srpski bunar, tačnije autentična bunarska kućica. Podignuta je da bi se posetiocima dočaralo da je srpski živalj vekovima bio kulturan, i vodu, kao izvor života, cenio zahvatajući je iz zemlje uz puno poštovanje. Postojanjem ovih spomeničkih obeležja – statuom srpske paprike, topom iz Prvog srpskog ustanka i natkrivenim bunarskim kućerkom, Kumbara pored dobrog zalogaja, nudi i podsetnik na našu istoriju i tradiciju.