Kumbara logo

Trideset pet hiljada keramičkih delića na zidu Kumbare

Umetničko delo Radovana Trnavca Miće
Najlepši zid u restoranu Kumbara krasi mozaik od petnaest kvadratnih metara ili čak trideset pet hiljada keramičkih delića. Na njemu je predstavljen zaštitni znak leskovačkog kraja, a može se skoro reći i ovog restorana – paprika.

Kumbara keramika
Mozaik predstavlja slaganje prirodnog kamena ili malih, prefabrikovanih kocki od različitih materijala (npr. stakla, keramike) u razne ornamente ili slike. Ove kockice se u skladu sa prethodno sačinjenim nacrtom utiskuju u još svež malter a potom se površina polira radi ravnanja.
Kao likovna disciplina, mozaik se javlja još kod starih Egipćana, a procvat doživljava tokom renesanse, posebno italijanske.

Radovan Mića Trnavac radi uglavnom keramikom. Njena proizvodnja je jako napredna, pa je moguće dobiti keramiku izgleda mermera, granita ili bilo kog drugog kamena.


O umetniku
Radovan Trnavac Mića rođen je 1950. godine u Kragujevcu. Prvo slikarsko iskustvo stekao je u Nikšiću na Višoj pedagoškoj akademiji u klasi profesora Nikole Gvozdenovića. Posle završene prve godine primljen je na Likovnu akademiju u Beogradu, slikarski odsek, na kojoj je diplomirao 1977. u klasi profesora Mladena Srbinovića.

Od 1981. do 2005. godine živeo je u Americi, gde je kao umetnik stekao veliki ugled. Izlagao je u Srbiji, Italiji, Americi (SAD), Kanadi, Poljskoj, Makedoniji, Belorusiji, Republici Srpskoj i Rusiji. Njegove slike nalaze se u mnogim muzejima i privatnim kolekcijama širom sveta. Izlagao je sa najznačajnijim imenima XX veka kao što su Pikaso, Raušenberg, Lihtenštajn, Vorhol i drugi.

Grad Valjevo osnovao je 1997. godine Internacionalni studio „Radovan Trnavac Mića“, čiji je cilj da ugosti poznate i priznate umetnike širom sveta. Od 2005. godine Radovan Mića Trnavac živi i radi na relaciji Beograd - Valjevo - Njujork. U Kumbari su ponosni što njihov zid krasi delo jednog ovako značajnog umetnika.