Kumbara logo

Ćevapi koje je Tito voleo

 LIČNOSTI KOJE SU OBELEŽILE KUMBARU
JOSIP BROZ TITO

Leskovački roštilj se na isti način sprema poslednjih pola veka i sastoji se od čistog telećeg mesa. Potrebno je da meso odstoji 48 sati, nakon čega se dodaje so i čeka naredna 24 sata kako bi bilo spremno za pečenje.

Tradicionalno se peče na skari na ćumuru. Leskovački ćevap je po popularnoj priči prvi napravio Dragi Bure, roštilj majstor iz Leskovca, pre oko pedeset godina. Skupio je najkvalitetnije delove junećeg mesa i iseckao ih na sitne komade. Tada nije bilo mašina za mlevenje mesa, pa je to radio ručno. Ljudima se to dopalo i svi u Leskovcu i šire prihvatili su taj način pripreme ćevapa.

Inače, Miodrag Gligorijević, koji je poznat kao Dragi Bure, bio je upravnik Kumbare, u kojoj se u njegovo vreme mogao pojesti najbolji leskovački roštilj, a može i danas.

Prvi gosti restorana imali su zadovoljstvo da probaju njegove specijalitete. O njegovom kulinarskom umeću se nadaleko i toliko nadahnuto pričalo, da su tadašnji znameniti gosti Beograda i tadašnje Jugoslavije tražili da Bure spremi svoj čuveni roštilj specijalno za njih.

Poznata je priča o tome da su se u posebnom avionu koji je Britansku kraljicu prevozio do Briona, uz Bureta našli i ćumur i kvalitetno meso. Nije smelo da se improvizuje, i rezultati su bili izvanredni. Slavna gošća želela je da upozna čoveka koji je pripremio tako ukusnu večeru.
Josip Broz Tito
“Mislim da nije u pitanju samo učtivost i ukazivanje pažnje domaćinu. Kraljica, princeza Ana i princ Filip, bili su iskreno oduševljeni i poželeli su da i u Beogradu, pred odlazak iz Jugoslavije, jedu roštilj“, pričao je svojevremeno Dragi Bure,  prisećajući se prve garniture državnika i diplomata koji su uživali u njegovim ćevapčićima, ražnjićima i ostalim specijalitetima.
 

Pripremao je roštilj i za Kadara, Gereka, Brežnjeva, Branta, Niksona, Žiskara Destena, Kartera i mnoge druge.


“Svi su jeli sa uživanjem, ali napišite da su netačne priče o nekoj naročitoj recepturi. Kao što je govorio moj deda, od koga sam naučio zanat, najvažniji su ljubav prema poslu, dobra junetina i gostoprimstvo.”, pričao je Dragi Bure.